Ramp-it.net

Welcome, Guest

Laos PDR
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Laos PDR

Laos PDR 30 May 2011 09:54 #579

  • dirafum
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 100
  • Karma: 0
1st time travel alone to Lao PDR (People Democratic Republic). penduduk lebih kurang 7 juta orang, dan penduduk Islam adalah minoriti, mengikut data, lebih kurang 600 ratus orang sahaja.
perjalananan dari LCCT ke ibu kota Vientiane mengambil masa 2jam 40minit. bandar boleh di katakan sangat kecil, dan masih di pengaruhi oleh Thailand. (boleh di katakan, vientiane ni seperti bandar kuala Terengganu awal tahun 1980-an dulu).
Vientiane (Laos) adalah jiran kepada Thailand dan di pisahkan dengan sungai Mekong, di mana sebelah utara Thailand (iaitu wilayah Nong Khai).
perjalanan di Laos memang menyeronokkan sebab jalan raya tidak bergitu sibuk, tidak seperti vietnam atau Thailand. walau macamana pun Laos hanya lah tempat untuk melancong, tetapi bukan lah tempat untuk membeli belah, sebab kebanyakan produk yang ada di Laos adalah berasal dari Thailand.
menyentuh pasal pemakanan, agak sukar untuk mencari makanan halal. namun di sana terdapat 2 restoran yang di kategorikan halal, yang di percayai di usahakan muslim dari India. NAMUN bagi aku, status halal tersebut masih boleh di ragui. so untuk itu, aku dah sediakan banyak makanan yang di bawa dari Malaysia. seperti maggi dan roti, dan kedai2 tempatan di mana makanan daripada Thailand yang ada cop halal. restoran tersebut ialah restoran Fathima dan restoran Nazim. dan di sana juga terdapat dua masjid. iaitu masjid Jamia dan masjid al-azhar. more detail can visit my blog at www.dirafum.blogspot.com
dan sedikit gambar untuk di kongsi bersama



isi form dulu dalam flight..



Patouxay... Jeweller of Mekong River... aku pun tak tahu juga benda apa ni..tp kat bawah tu ramai orang berteduh dari hujan dan panas...siap ada orang jual lagi...



ini lah salah satu restoran yang di kategorikan halal.
Last Edit: 11 Sep 2013 10:29 by dirafum.
The following user(s) said Thank You: MyZafira

Re: Laos PDR 30 May 2011 10:13 #581

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
Thanks farid for sharing...emmm dah ada blog sendiri nampaknya..... well for me memang ada plan nak ke Laos but different style of traveling.... not now lahhh... dah jadi nanti baru cerita the traveling itinerary dia...... masih single, cost masih rendah guna le kesempatan ......
Last Edit: 30 May 2011 10:17 by MyZafira.

Re: Laos PDR 30 May 2011 10:26 #582

  • dirafum
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 100
  • Karma: 0
actually blog tu dah lama wujud cuma kurang aktif....
eermm nak pi Laos? bagus tu.. tp kalau nak pi, pergi lah bulan sept. sebab kat tepi sungai Mekong tu ada pesta. sebab ada satu kejadian aneh kat sungai tu... hanya 3 kali setahun jer berlaku, iaitu.... kemunculan cahaya atau ketulan api dari sungai Mekong ke angkasa. mengikut mitos diaorang, ada kemunculan naga di dasar sungai, dan memuntahkan api. tapi mengikut kajian, sebenarnya ia terjadi kerana kepanasan haba / atau mentana kat dasar sungai tu...

menyentuh pasal makanan? aku nasihatkan...better ko bawa makanan sendiri dari Malaysia. roti, maggi, sardin, sebab really was-was status halal kat dua restoran itu. pertama, aku tengok tukang masak pun orang Laos. bukan orang muslim.
Last Edit: 30 May 2011 10:28 by dirafum.

Re: Laos PDR 21 May 2012 09:35 #1768

  • tricycle
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 71
  • Karma: 0
MyZafira wrote:
Thanks farid for sharing...emmm dah ada blog sendiri nampaknya..... well for me memang ada plan nak ke Laos but different style of traveling.... not now lahhh... dah jadi nanti baru cerita the traveling itinerary dia...... masih single, cost masih rendah guna le kesempatan ......


Bro boilh tanya....different style in apa nya.......DAN "masih single" tu ?????????

Re: Laos PDR 21 May 2012 09:44 #1770

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
Adam different style of travelling tu lain sikit mostly using land with 2 wheels or 4 wheels hehehe just wait bro,masih single tu refer to farid dia single masjid aqsa pun dia dah pergi hehehehhehe

Re: Laos PDR 22 May 2012 14:51 #1772

  • dirafum
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 100
  • Karma: 0
hehehe nanti september aku pergi ke Laos ni..... maka cukup lah koata perjalanan aku untuk negara Laos.

Re: Laos PDR 31 May 2012 02:52 #1797

  • zamkezambo
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 13
  • Karma: 0
Kehebatan Saudara Farid yang kian terserlah!!!...thanks for the pics upload.

Re: Laos PDR 31 May 2012 07:40 #1798

  • dirafum
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 100
  • Karma: 0
biasaq2 ja... zamkezambo...by da way..lama tak dengar berita daripada uncle ni...

Re: Laos PDR 11 Sep 2013 10:00 #2234

  • dirafum
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 100
  • Karma: 0
ooh ada tambahan... ini saya pergi yang kedua kali ke Lao PDR...
lokasi tempat makan tu...saya ada cadangkan restoran baru... iaitu Aashifa restoran, sebabnya...di situ ada pekerja yang daripada AJK Masjid Jamia, dan ada salah seorang pekerja yang pandai cakap melayu...

http://www.flickr.com/photos/dirafum/9722360944

http://www.flickr.com/photos/dirafum/9722361596/



p.s; aku tak dapat nak masukkan gambar.....
Last Edit: 18 Sep 2013 12:36 by dirafum.

Re: Laos PDR 11 Sep 2013 10:58 #2235

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
wow....jalan aje Farid ni.....picture kena attachment dari link website mana-mana sejak tukar server ni dia tak bagi upload dari desktop atau dari pc ..... cuba try upload nanti aku amend....

Re: Laos PDR 11 Sep 2013 11:17 #2236

  • dirafum
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 100
  • Karma: 0
orait..aku dah masukkan....

ermm... seperti biasa... bagi aku lah.... kalau nak pergi Lao PDR ni.. berfikir lah dua kali...
kecuali, kalau hendak pergi kerana nak kenal tempat orang....
kalau nak shopping...rasa2 tiada yang special...(banyak budaya dia di pengaruhi oleh Thailand)
Masjid ada dua sahaja... satu masjid jamia, orang India muslim..dan satu lagi masjid al Azhar, iaitu minoriti orang kemboja..
aku di fahamkan...(secara tak sengaja berkawan dengan orang indonesia yang kerja di kedutaan indonesia)..dia kata...
masjid al azhar ni..banyak berlaku perkara2 khurafat...aku pun tak tahu...tapi dia janji nak bawa aku pergi tengok sendiri...
  • Page:
  • 1
Powered by KunenaAphotic II
Time to create page: 0.54 seconds