Ramp-it.net

Welcome, Guest

HAM Radio
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: HAM Radio

HAM Radio 19 Mar 2011 22:41 #384

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
myzafira
Post subject: HAM Radio Posted: 17 Mar 2008 11:43
Founder


Been known this item for so long and it it also good to involve ...meet jaypee one of the members of HAM last nite with damak & bentayan a small TT but very informative and we think we should involved too.....but need to register and sit for the exam....more info log in to

www.marts.org.my/

those interested to join in let me know....we might join this community

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307







JayPee
Post subject: Posted: 18 Mar 2008 23:03


Not might but MUST join





myzafira
Post subject: Posted: 18 Mar 2008 23:06
Founder

heheheheh jaypee yuppppp...will join soon but not so soon......

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307






JayPee
Post subject: Posted: 18 Mar 2008 23:12


lupa laa it was nice to meet up with you guys.....next time kalau ada TT kat area PJ let me know ya!





myzafira
Post subject: Posted: 18 Mar 2008 23:16
Founder

well sorry for short notice that nite.....nice to met you also even the car not come out yet...the passion is there....don't worry once we getting the HAM licence sure no problem to calling-calling hehehheehhehe anyway get my message?check ur private message...

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307


JayPee
Post subject: Posted: 18 Mar 2008 23:23

short notice pun ok as long line clear....msg dah reply.





ZafIrmscher4413
Post subject: Posted: 19 Mar 2008 22:28

Setakat ni main2 walkie talkie guna hp ada la......he...he..he.....belum sampai masanya lagi.....ada plan tapiiiiii tungguuuuuuu......





myzafira
Post subject: Posted: 19 Mar 2008 22:35


tunggu tak pe yg penting ambik exam dulu sebab exam dia 2x setahun...so bila exam dah PAS baru le start yg lain....yg penting ambik exam dulu....kalau ramai yg nak ambik lesen mungkin dia org cepatkan tarikh exam...so kau minat tak kita ambik exam dulu utk dapat lesen ni...setakat ni aku,damak dan bentayan on nak ambik exam HAM ni.....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307




ZafIrmscher4413
Post subject: Posted: 19 Mar 2008 22:41

Ada info tentang exam ni tak....? Dimana nak amik exam....berapa perlu dibayar...etc....Satu lagi nak tanya...arial yang tinggi tu wajib kena pasang ke....tak de yang pendek ke....? Sorry banyak tanya pulak.....he....he...he....





myzafira
Post subject: Posted: 19 Mar 2008 22:46
Founder


we will do one TT special for this HAM radio and will be lead by Jaypee and my neighbour...actually that nite jaypee already explain everything....so dalam thread ni kan ade link ke HAM associates tu tak klik ke link tu?Anyway jaypee will explain further regarding this ...so jaypee please explain heheheheh

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307





JayPee
Post subject: Posted: 20 Mar 2008 00:37

Sorry for the late reply....anyway for a start anyone who is interested can join Malaysian Amateur Radio Transmitters Society (MARTS) as a SWL member (SWL-Short Wave Listener), this is the first step actually into the HAM world. A license no. will be issued to you ie: 9M2 24232. Once you pass the Class B license then only you get your callsign ie: 9W2 xxx (Class 9M2 xxx (Class A) for Class A you need to take the CW exam (Morse Code). Back to SWL license, as a SWL you can listen to how the HAM operators communicate usingt the phonetics and other related protocol of communications.

Dengan cara mendengar dahulu dan belajar nanti bila dah dapat callsign tak ler mengelabah bila nak 'go on air'. Mula-mula tu memang rasa janggal dengan cara percakapan kita, but after a while senang jer. Untuk mendapatkan License Class B kenalah belajar sikit tentang HAM Radio ni dan menduduki peperiksaan RAE ( Radio Amateur Examination). Kalau kita Google atau Yahoo search 'RAE Exam' you can learn about it more from the related links. In Malaysia RAE Exam is conducted by MCMC selalunya venue dia di PWTC. As for Morse Code Exam dkt Kem Askar Sg Besi. Myzafira, I rasa bila jiran you Azizi balik keje nanti boleh arrange sekali dgn dia untuk TT dgn member2 lain.

As for the question pasal antenna tu dia ada yg pendek it's call Quarter Wave Antenna tinggi dia about half the length from yg panjang tu. The difference is 'the longer the better' it gives you more range on 'point to point' communication and much more stable on the receiving and transmitting. Tapi kalau setakat konvoi dkt highway yg pendek dah cukup.....itu pun distance dia can go up to 10-20km depending on your transmitting power and the terrain.





bentayan
Post subject: Posted: 27 Mar 2008 14:58

Salam.

Brader JayPee. Bila nak TT lagi. i ada le jengok-jengok website MARTS. sempat le hafal alpha, bravo, charlie etc. tapi bila baca tu i dapat dia punya sylibus je. dia punya bahan kat mana nak cari ye. ingat bila temenung2 tu nak selak-selak le bahan untuk exam tu. i rasa middle of this year ada satu exam RAE tu.

Satu lagi macamana nak join SWL member dgn MARTS tu. ada borang ke atau online ke atau macamana.





jjf6206
Post subject: Posted: 13 Aug 2008 20:39


salam all bro...
haah... mmg besttt kalau ada geng radio amatur nie.... byk kelebihan dia....

gue.... 9w2 papa zulu lima.... hehehe... dah lama ada dah... tapi tak berkesempatan nak perbaiki diri sbb asik kat luar jer.... tak dpt nak belajar lebih2... bila balik msia tu... jadi SWL jer... hehehe





WME5757
Post subject: Posted: 13 Aug 2008 21:15


tapi kalau nak gi exam tu leh la bgtau...sebab ramai member yang jaga exam tu......





ZafIrmscher4413
Post subject: Posted: 13 Aug 2008 21:16


Ini sudah bagus....garenti lulus punya...heheheheh...



WME5757
Post subject: Posted: 13 Aug 2008 21:19

leh tolong.......kengkawan je dari MINDEF ngan Kem Sungai Besi





dirafum
Post subject: Posted: 13 Aug 2008 23:08


waw... aku berminat lah nak join.....
cuma tak tau je macam mana 1st step nak mula...





myzafira
Post subject: Posted: 13 Aug 2008 23:34
Founder

wahhhh ni sudah bagus ada org dalam mesti boleh dapat soalan bocor LOL.....nanti kita check tarikh exam dulu...

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307



jjf6206
Post subject: Posted: 13 Aug 2008 23:43

Salam...
dirafum... kat tgganu... leh contact bro Azizan or Hj Hamidun... nie org kuat kat sana... aku punya sifu... hehehe.
ko sebut jer nama aku... (zainal ppmsb - melaka).... insyaAllah diaorg leh citer pasal nie. Kat sana dah ramai yg jadi ahli radio amatur nie.
- Azizan : 019 9780017
- Hj Hamidun : 013 9397999





dirafum
Post subject: Posted: 13 Aug 2008 23:45

OP... bro zainal...
terima kasih banyak... nanti aku try contact diaorang....

note: nak join ni... kena ada yuran atau bayaran macamana??

jjf6206
Post subject: Posted: 14 Aug 2008 00:06


Bro Farid...
yuran? brapa ehhh? dah lupa ler... hehehe. tapi tak byk..... tuk sit exam dlm rm50 kot...
bila dah lulus.. ada sket lagi yuran tuk process lesen...
yuran tahunan... (tuk renew lesen) kalau tak silap rm25 jer....

call sifu2 tu... diaorg leh explain detail2 dia... very friendly guys...
*balik nanti kena bukak buku semula nie.... hehehe.
*kalau call dia... kirim salam aku kat dia... nanti aku hantar email kat dia...





dirafum
Post subject: Posted: 14 Aug 2008 00:55


bro jjf6206
good info..... tq banyak2..
insyaAllah... nanti kalau aku contact depa
akan ku pesan apa yang di kata kan... chewwah..

note: tp masalahnya... bila lah agaknya dapat
contact ni... sibuk je memanjang...hehe





dirafum
Post subject: Posted: 14 Aug 2008 18:25



today sudah call one of radio amatur member.
saudara azizan seperti yang di cadangkan oleh
bro jjf6206.
he very friendly. bila sebut je nama "zainal"
terus je jadi macam rapat...
ada lah sedikit info.. dia kata, this year dah tak da
exam di terengganu... so kena wait early of next year...
apa2 pun dia suruh surf dulu website ni untuk futher info.

www.pemancar.org
www.147mhz.multiply.com

note: bro zainal... saudara azizan kirim salam back





jjf6206
Post subject: Posted: 14 Aug 2008 19:04


Waalaikumsalammmm...

Sifu2 aku tu mmg very friendly... diaorg byk tolong masa nak amik test dulu...
"after sales service" pun byk wokay... friendship will never end... hehehehe.

Anyhow, u can join dari skrang (as Short Wave Listener) dan get use to radio amatur punya programme.
Perghhh.... tak lama lagi byk ler keta2 "zaf/nab" ada 2nd antenna.... hehehe





dirafum
Post subject: Posted: 14 Aug 2008 20:06

saya stilll tak faham berkenaan dengan radio amatur program?
ada alat khas ke?? atau kena beli radio khas??





myzafira
Post subject: Posted: 14 Aug 2008 22:43
Founder

yupppp jadi listener dulu...dengar cara bercakap dan aku sampai la ni susah nak paham dia org cakap laju semacam je.....emmm kena ade modal juga.....heheheheh

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307





dirafum
Post subject: Posted: 14 Aug 2008 23:42

oooo macam tu ka??? so alat tu berapa duit?? hehehe
myzafira...so ko pun memang dah ada dia punya alat tu??





jjf6206
Post subject: Posted: 15 Aug 2008 00:56


Alat dia simple jer..... kena ada...
- walkie talkie (harga dari rm500 keatas)... tgk bajet ler....
- antenna ... kasi tukar yg panjang sket... (rm60 keatas)... antenna ori tak brapa berkesan...
- kalau boleh pasang additional antenna kat kereta... (rm100 lebih kurang gitu ler)
tu jer.... yg nie pun dah cukup tuk permulaan.

Kalau ada bajet lebih... leh cari yg pasang kat dlm kereta (serupa itu radio gak).... rm2k ke atas... tgk bajet gak... hehehe.





dirafum
Post subject: Posted: 15 Aug 2008 01:31

hehehe bley tahan jugak bajet tu....
radio amatur...
xpa lah... kita ambil pakej bajet amatur dulu lah...hehehe





myzafira
Post subject: Posted: 17 Oct 2008 09:44
Founder

already bought the HAM radio receiver 2 set so after this if we go convoy easy to communicate using the walkie talkie....need to register my self as HAM members and sit for exam too......emmm another hobby...trying using this amateur radio and i will say it is fabulous.....will joining jaypee and jjf6206 as they also the HAM members.....so anyone want to join me i will getting the manual of HAM examination sample from my friend....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307


wks9666
Post subject: Posted: 17 Oct 2008 17:12

Wah, macam2 kau beli kat Thailand ya Myzafira. Kita orang pun minat jugak dengan hobi2 baru kau ni.




damak1718
Post subject: Posted: 15 Dec 2008 17:52

Slam Bro myzafira,
Bila nak wat Tango Tango untuk HAM radio ni. Aku nak belajar jadi pendengar jer dulu. Set kat kereta aku dah beli.





myzafira
Post subject: Posted: 02 Feb 2009 22:31
Founder



RAE result already out......after checking the result at SKMM website ....my result FAIL......but as expected not really study for this exam.....well will re-sit for next exam and this time i will make sure i really prepared for the exam......

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307





ZafIrmscher4413
Post subject: Posted: 02 Feb 2009 22:41


Jangan sedih boleh test sekali lagi........





damak1718
Post subject: Posted: 03 Feb 2009 16:28


Jangan putus asa,... putus tali kasut tak per bro.
Anggap jer exam tahun lepas tu sebagai pre-test. Tahun 2009 kita daftar sama-sama,k. Aku cadangkan JayPee wat satu sesi penerangan untuk persediaan kawan-kawan yg berminat nak amik exam RAE 2009. Satu kepala Yuran untuk class RM50.00 . LOL....





tricycle
Post subject: Posted: 04 Feb 2009 12:12


Sorry to hear about your result.....don't worry be happy...
next time beli rubber baik sikit nanti baling rubber dadu tu
lebih accurate.....sorry....brother, just joking
  • Page:
  • 1
Powered by KunenaAphotic II
Time to create page: 0.56 seconds