Ramp-it.net

Welcome, Guest

steering rack
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: steering rack

steering rack 16 Feb 2011 14:48 #34

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
Az71
Post subject: steering rack
Post Posted: 22 Dec 2008 11:54
Maxflow Demon


Joined: 14 Nov 2007 09:12
Posts: 41
Ni nak story sikit pasal steering rack pblm...

Pblm ni sy mula kesan pada bulan May lepas, pd awalnya pelik jugak kenapa ada bunyi (klul..kluk) & streering selalu berat ke kiri time driving...tak kira sama ada drive below 40km/hr or above then that..some time bunyi ni ada & some time hilang begitu sajeee..heran jugakImage

Macam2 usaha dah dibuat utk kesan penyakitni...try check lower arm/ check drive shaft nampak ok jee..cuba gak tukar pendelum & absober..namum pblm tak settle2 juga..lama2 fed up ku biarkan jee...Image

Nak di jadi cerita...pd bulan Nov yg lepas..time nak gi kerja...tiba2 steering jadi heavy (power steering hilang)...berpeluh jugak di buatnya...ptg tu sempat gak singgah kat w/shop Pandan...jumpa bro Ramlee & kebetulan Sifu @ Bro Razali pun ada..after few cheking they dpt rectified pblm ni...di dapati ada tanda leaking kat s/rack, mrk advice sy utk top up minyak dulu & if oil level still drop then baru fikirkan samaada perlu tukar steering rack ni...so next day sy pun top up minyak ni & steering function as usual again cuma bunyi kluk..kluk still ada.

But after few day oil level drop again & selepas itu sy pun terus buat keputusan utk replace steering rack....akhirnya masaalah yg timbul sebelum ni berjaya juga di selesaikan selepas steering rack ni di ganti...tiada lagi bunyi-bunyiaan & hingga bawa keta lepas tangan pun boleh jugaa (x lagi berat sgt ke kiri)...ha3xImage



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 22 Dec 2008 12:13
Forum Members

Joined: 13 Nov 2007 10:30
Posts: 1599
Location: Malacca
Steering rack problem.......Image macamana boleh berlaku macam ni yee....? Lagi satu macamana rupa steering rack ni dan price...? Can share the cost for this steering rack here to prepare the budget if kena.......hehehehehe Image Anyway problem solved.....



Edi885
Post subject:
Post Posted: 22 Dec 2008 15:26
Sprint Booster Demon


Joined: 16 Oct 2008 17:41
Posts: 118
Masa pegi ecotech last month keta bro Az71 ni baru siap, amir cakap dpt stering rack kedai potong rega dlm RM1600, klu recond dlm 3 ribu lebih & kalau yg baru dlm 5 ribu lebih..hehe...bole ler menyimpan dari skrg standby..hehehe...minta dijauhkan ler hendaknya tapi kalau kena gak mau berselimut jer keta kat umah sampai cukup pitih..Image


dirafum
Post subject:
Post Posted: 22 Dec 2008 16:14
Sprint Booster Demon

Joined: 05 May 2008 22:56
Posts: 1347
Location: Losong. kay tee
fuh..... hargaaaaaa nya... mcm harga ECU beb...
mati lor....
so, persoalannya... bagaimana penyakit ni bley berlaku
dan macamana nak prevent nya..
kalau ada info..please shareeeeee...
tq.. ooo

note: kalau ada gambou.. tolong2 ler post kan..



Az71
Post subject:
Post Posted: 22 Dec 2008 16:28
Maxflow Demon


Joined: 14 Nov 2007 09:12
Posts: 41
Yuup...begitulah reganya....di khabarkan mungking bearing dlm s.rack ni dah kaput...tak tahulah ni salah satu sintom 'wear n tear' sebab bila double check dgn para sifu & ex sc technical people..depa x pernah pulak detect kes sebegini utk Cik Nab....mungkin pasal tulah recond punya rega boleh cecah rm3k++....

**
Apo kan dayo budget utk install S.B dah lebur...terpaksalah menabung lagi Image



QHAI
Post subject:
Post Posted: 22 Dec 2008 17:05
Maxflow & Sprint Booster Owner


Joined: 03 Sep 2008 16:40
Posts: 40
Location: Shah Alam
Salam to Az71.....

Berita sedih about stering rack ni menakutkan aku gak.........

Baru je kena tukar ECU . Dapat lak news stering rack. Mmg menakutkan.
Jauhkan lah penyakit ni dariku & geng ramp-it semuanya.

Az71, thanks coz good info....


dirafum
Post subject:
Post Posted: 22 Dec 2008 18:11
Sprint Booster Demon


Joined: 05 May 2008 22:56
Posts: 1347
Location: Losong. kay tee
QHAI wrote:
Salam to Az71.....
Berita sedih about stering rack ni menakutkan aku gak.........
Baru je kena tukar ECU Image. Dapat lak news stering rack. Mmg menakutkan.
Jauhkan lah penyakit ni dariku & geng ramp-it semuanya.

Az71, thanks coz good info....




amiin.........



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 22 Dec 2008 20:36
Forum Members

Joined: 13 Nov 2007 10:30
Posts: 1599
Location: Malacca
Boleh tahan jugak price steering rack ni yeee........ Image ye la harga baru macam ECU la pulak......conclusion....major parts memang berdenyut harganya.......macam ECU , Steering rack , compressor , condenser dll........



QHAI
Post subject:
Post Posted: 23 Dec 2008 15:20
Maxflow & Sprint Booster Owner


Joined: 03 Sep 2008 16:40
Posts: 40
Location: Shah Alam
Salam........

2 minggu lepas gua jumpa Bentayan (group kita gak tp dah lama menyepi dari forum). Dia tukar compressor aircond. 2nd bro. Cecah gak RM900.00. Klau baru RM3XXX.XX. Sempat gak kita org TT berdua je.

Sbl tu dia tukar tayar 4 biji. Pas tu dia nk servis aircond coz lambat sejuk. Klau x gerak langsung x sejuk.
Rupa2nyer...................compressor dah kaput.........so.....tukaulah......2nd je yg termampu masa tu. Kedai kat Kajang. Sorry gua lupa nama kedai tu. Cuma info yg gua dapat, compressor tu sama dgn mercedes punya...........

Tapi gua x syok gak dgn kedai tu coz dia kata klau mercedes yg nk tukar, dia nk caj RM1XXX.XX coz brand keta tu. So yg kita guna cik Nab pun dia belasah gak lah tu......

Nti klau ada geng yg dah tukau compressor , bagilah info ckit.........


dirafum
Post subject: Re: steering rack
Post Posted: 15 Jun 2010 10:05
Sprint Booster Demon


Joined: 05 May 2008 22:56
Posts: 1347
Location: Losong. kay tee
pagi tadi... time aku nak pi kerja.... masa nak reverse kereta... rasa steering sangat berat... lebih berat lagi dari kereta yang xda power steering.... lepas tu, aku off engine..then on semula.. lepas tu steering jadi sedia kala.... tp ada sedikit weird sound lah kat engine tu... tp tak lah ketara sangat....
what's de problem aar? or ia satu petanda akan wujud satu lagi masalah?? ada sape2 tahu???



myzafira
Post subject: Re: steering rack
Post Posted: 15 Jun 2010 10:55
Founder


Joined: 07 Nov 2007 17:07
Posts: 3247
Location: Selangor,Kuala Lumpur
emmmm Farid..... symptom look like what Az71 explain.... what type of weird sound? Any leaking ?Normally if we heard the unfamiliar sound from the car there will be something.... try on & off again sometime the system need to reset something.....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307

dirafum
Post subject: Re: steering rack
Post Posted: 15 Jun 2010 15:25
Sprint Booster Demon


Joined: 05 May 2008 22:56
Posts: 1347
Location: Losong. kay tee
afternoon: i try many time, On engine... and turn left and right steering.. like scroll down and up...hehehe... and no problem.... i tried almost 10 times.... but still ok... so weird this morning...
make i thump at all...now can relax..anyway, i will try test again.
i just guess about power steering oil, or power steering wire, or wire broken, or power steering wire loose....
so many question in my head now... if power steering oil leak? i just servis at Ecotec last saturday... or they forget to check it?? confuse.....



myzafira
Post subject: Re: steering rack
Post Posted: 15 Jun 2010 22:59
Founder


Joined: 07 Nov 2007 17:07
Posts: 3247
Location: Selangor,Kuala Lumpur
emmm farid if there is no leaking maybe some fault system error only....once the error has been neutralized by the system should be ok... coz u restart the car is it.... battery maybe also... if the power steering oil lesser just top up laaa...sometime they just open up the power steering oil make sure the rubber gasket inside in the right position....alter little bit ok laaa..... better check also.....we can only do the assumption maybe right maybe wrong .....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307




dirafum
Post subject: Re: steering rack
Post Posted: 15 Jun 2010 23:48
Sprint Booster Demon


Joined: 05 May 2008 22:56
Posts: 1347
Location: Losong. kay tee
well.... still do not know way or method how to check it...
must go to workshop too? or just check by myself..
must check battery 1st as you advice me.... and second must
check cable.... because, lately when i start my car macam berdeheeemmm jer....
like crank... hehehe



dirafum
Post subject: Re: steering rack
Post Posted: 17 Jun 2010 08:33
Sprint Booster Demon


Joined: 05 May 2008 22:56
Posts: 1347
Location: Losong. kay tee
eermm...baru lah perasan.. masalah kereta aku terjadi ni...setiap pagi. atau kata lain masa engine sejuk. tapi bila engine panas, walaupun off engine and on balik... masalah ni tak wujud...
maybe sebab minyak? i mean power steering oil...???


Report this post

Re: steering rack 22 Jul 2011 11:08 #798

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
now my zafira in the early stage of this problem.... there is a leaking when we uplift the car.... still in the early stage...



Location of the steering rack. The whole stretch the long one is the steering rack.... the cost for 2nd hand nearly 1k the new one more than that..... the steering oil will leak and will reduce in the storage.....



Can see the leaking there but they said still ok.....



you can see the leaking on our arm..... well the car already 7 years old so many major parts need to change....huhuhuhu

Re: steering rack 12 Aug 2014 16:57 #2320

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
From my last posting on this thread I already noticed for the early symptom only now it become worse. It begin with this very low sound when you turn in full your steering either to the left or right. I just Ignored it and for the ignorance you pay the price hua hua hua.....

The leaking only happen on the day itself. The steering become heavy and alhamdulillah it happen at my mom's house. Checking the power steering oil level and it is empty...below the car we can see the leaking..... Yes we can drive the car but I don't want to take a risk.....just towed the car to Ecotech....




Already disassemble the parts....


Can you see the area of leaking....


When we pull the cover the oil will spill...the mechanism of the steering rack cannot hold the oil due to the problem of leaking inside it.....recondition? Not recommended.....so just buy this second hand steering rack.... now my driving become smooth......... ehhehehehe
Last Edit: 12 Aug 2014 17:00 by MyZafira.
The following user(s) said Thank You: mhfirdaus
  • Page:
  • 1
Powered by KunenaAphotic II
Time to create page: 0.52 seconds