Ramp-it.net

Welcome, Guest

5th door strut/support bars
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: 5th door strut/support bars

5th door strut/support bars 16 Feb 2011 16:46 #51

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
myzafira
Post subject: 5th door strut/support bars
Post Posted: 13 Nov 2007 15:39

Posted by:
mozaja52
Mon Oct 16, 2006 10:59 am



Gentlemen,
Aku punya dah spoilt dua-dua baru nih, tak tau apa pasal. Tengah sibuk punggah barang tiba2 berdentum tertutup, nasib baik tak kena anak2 aku. Pergi periksa, ada fluid leaking & dah tu pintu tu sikit off line pulak bila nak tutup rapat. Sekarang nih kena topang pakai tangan je kalau nak punggah barang2.
Soalan: Benda tu boleh repair ke? Ada jual ke? Berapa agak2nya? Ada sesapa terkena kes yg sama ke? Thanks



myzafira
Post subject:
Post Posted: 13 Nov 2007 15:44

Posted by:
myzafira
Mon Oct 16, 2006 11:45 am
Mozaja maksud u pintu belakang ye.....dia punya hedges/damper tu kan.....kalau pintu tak rapat boleh adjust kat tombol hitam yang ader di kiri atau kanan pintu itu....kalau damper dah tak leh nak hold maknanya dah rosak lah tu ...repair i not sure lak....but let u know when get the info satu lagi boleh adjust kat lock tu cuba adjust centre....


Posted by:
mozaja52
Mon Oct 16, 2006 12:01 pm
Myzafira, betul tuh...damper tu dah spoilt. Pasal centre adjustment tu nanti aku check balik. Dua batang dampers tu boleh dapat tak kat kedai biasa atau something special dia punya size/specification? Belum sempat survey lagi la...


Posted by:
LowPro07
Mon Oct 16, 2006 1:15 pm
Gentleman,
Boleh dapat OEM/France RM 210.00/pc. ORI/GM around RM 330.00/pc


Posted by:
mkhayat
Tue Oct 17, 2006 3:44 pm
Dulu saya pernah tukar semasa dalam waranty sebab dah keluar minyak. Tak silap kiri kanan sama je. Braket yang pegang handle tu tak perlu tukar. Tak silap dia pakai clip je.



Posted by:
keith
Sun Nov 26, 2006 5:37 pm
Saya rasa kita boleh buat maintainance sebelum dia kaput. Rasa rasa guna WD40 boleh memanjangkan hayat dia kot.....



btsix
Post subject: tailgate lift support
Post Posted: 06 Apr 2010 07:19

To all bro,,
Ada tak sapa-sapa kat sini pernah tukar benda tu (2 batang) , kadang2 di panggil tailgate struts,,yang aku punya bonet belakang dah kena tongkat dengan batang penyapu.
Agak-agaknya berapa RM dia punya kos......



myzafira
Post subject: Re: 5th door strut/support bars
Post Posted: 01 Jan 2011 19:05

Emmm benda ni wear and tear so after few years ada le problem dia ...price quote by ECOTECH nearly RM200/pcs.... tak de budget guna le kayu dulu sendal ....hehehehehe

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307




Zul Putrajaya
Post subject: Re: 5th door strut/support bars
Post Posted: 01 Jan 2011 21:24

wa pun nk kene replace wanye..

amir ada bg tau.. tukar 1 pun ok..

d price quoted was only for 1 pc..

_________________



btsix
Post subject: Re: 5th door strut/support bars
Post Posted: 01 Jan 2011 21:31

aku dah ganti dah,,
cost me about RM 160 both of them..


myzafira
Post subject: Re: 5th door strut/support bars
Post Posted: 01 Jan 2011 21:33

wa murah tu....mana dapat?sepasang RM160 beza tu satu dekat dua rat....emmm wa punya setakat ni alhamdulillah still ok.....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307


btsix
Post subject: Re: 5th door strut/support bars
Post Posted: 02 Jan 2011 21:29


biasa lah barang bukan ori,
org teganu payah nak cari brg kat KT,
jadi terpaksa lah kita orang find out at e**y.



Zul Putrajaya
Post subject: Re: 5th door strut/support bars
Post Posted: 02 Jan 2011 22:33

memang sangat murah.. coz yg wa diberitahu.. rm190 sebatang..

_________________



mkhayat
Post subject: Re: 5th door strut/support bars
Post Posted: 03 Jan 2011 12:51

Saya pernah tukar masa dlm waranty sbb nampak berminyak-minyak. Still function no problem. Tapi SC bagi tukar dgn yang baru punya tanpa soal....
Last Edit: 29 Jul 2012 10:16 by MyZafira.

Re: 5th door strut/support bars 29 Jul 2012 10:23 #1909

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
emmmm my left strut bar give way already... the right one still ok ...there is a leaking on the strut bar ... emmm need to change and need to know the price first.... emm maybe DIY or maybe buy from ECOTECH? emmm we see how.... It is the time to change since my Opel Zafira already 8 years on the road heheheheeheh ....

Re: 5th door strut/support bars 30 Jul 2012 12:19 #1910

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
Also known as tail gate strut gas pressure
Tail-Gate-Strut.jpg

Re: 5th door strut/support bars 31 Jul 2012 10:39 #1912

  • mkhayat
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 64
  • Karma: 0
Tukau je dua-dua strut tu. Baru balanced.

Re: 5th door strut/support bars 31 Jul 2012 10:53 #1913

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
yuppp memang nak tukar both side baru balance tak nak le sebelah baru sebelah lama tak balance heheheheh emmm dapat price dari supplier luar harganya quiet cheap pasang sendiri le..... hehehehehe

Re: 5th door strut/support bars 24 Sep 2012 09:37 #1933

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
replacing my 5th door strut bar with the oem one quite cheap laaa.... we see how long this OEM will last .... my old one since the day 1 until now .... worth the money......
  • Page:
  • 1
Powered by KunenaAphotic II
Time to create page: 0.53 seconds