Ramp-it.net

Welcome, Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Kunci x boleh turn

Kunci x boleh turn 22 Feb 2011 14:01 #194

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
TheRed5501
Post subject: Kunci x boleh turn
Post Posted: 15 Apr 2009 07:09
Forum Members


Joined: 14 Jan 2009 23:17
Posts: 109
Salam geng,
3 days ago, a fren of mine with his 2.2 kena ... kunci x boleh nak turn on. Steereng locked dah try gerak2 kiri kanan x succeed jugak. Sembur WD40 x jalan jugak (he consulted with Amir)
Got no choice, have to call local pomen from Kertih Motor, a reputable woksyop here (and mahal jugak), dia bagi barai itu steereng. First dia kata kena grill and maybe kena tukar kunci... phewwww Image

A day after, pomen tu siap bawak troubleshooting kit (macam techII), he also could detect Airbag Sensor failure pada keter tuh. Nabira budak ni memang ada keluar airbag sign and pernah check by Amir with TechII, sama gak dia detect airbag sensor. Interesting nih!!!

Berbalik pada first problem, pomen tu later kata something loose kat key base apa ntah so ... tak boleh pusing ikut gigi kunci tuh. Temporary solved and dah boleh gerak dah nabira dia. Pomen tu kata the whole assembly may cost RM 3000, but he odered only the spesific part which only RM 300. I will update later once he fix the thing.

kawan aku ni kata later dia nak refer to Amir, x sedap hati dia takut re-occur.



myzafira
Post subject:
Post Posted: 15 Apr 2009 10:23
Founder


Joined: 07 Nov 2007 17:07
Posts: 3251
Location: Selangor,Kuala Lumpur
wow.....this problem actually banyak juga yg kena but different symptom.....barai everything ?must be that pomen so good enough to barai and charge your friend......banyak sebab musabab kalau tak leh on ni.......kekadang very the simple one ...kekadang very the complicated one......depends on your lucks.....one thing jangan cepat panik.....rilkes.......sabar.....try one by one........but for me lahhhh kalau dah barai some parts rasa tak sedap lahh pulak...If I in that position even so far north or east or southern will try to get the expert to do it.....even pay for their travel or air fares sanggup....and for sure lerrr techII akan detect airbag sensor sebab stereng dah bukak maahhhhh...kan ade airbag kat steering.....

that's why sometime jangan letak macam-macam barang kat kunci kereta.....just kunci cukup lerrrr....ade juga sebab musabab dia ......

well......update us the outcome....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 15 Apr 2009 11:37
Forum Members

Joined: 13 Nov 2007 10:30
Posts: 1599
Location: Malacca
Jangan jadi tikus membaiki labu sudah laaa......barai the whole thing.......Image bab price ni lebih baik refer dengan expert ( Ecotec ) coz diaorang tahu mana nak cari barang and biasa oder..... takut kena sembelih je nanti ....macam harga driveshaft pulak...... yes please update......


Big Ben
Post subject:
Post Posted: 15 Apr 2009 20:33
Forum Members

Joined: 15 Nov 2007 10:40
Posts: 12
Lately ada jugak kena macam tu. Selalu kondem orang rumah tak leh pusing kunci kereta MyVi...biasala bila stereng lock. Tapi bila kena kat Nabira ni nak berpeluh jugak. Stereng dah gerak, kunci dah push a bit dan macam2 tapi still tak boleh pusing. Rilek sekejap at last baru boleh pusing. Ada la 3 - 4 kali kena setakat ni.



szam
Post subject:
Post Posted: 15 Apr 2009 22:04
Forum Members


Joined: 14 Jan 2009 21:11
Posts: 21
aku dulu masa mula2 beli zafira second tahun lepas... aku kena jugak symptom ni... pagi pagi dekat satujam tak leh start... habis semua pusing... kiri, kanan, depan belakang, steering pun habis adjust... sampai tak leh lepas... kasi tenang2 pikiran... petang try lagi... mujur kena kat rumah...

then call amir.. he advice beli WD40.. and must be cool... very2 cool..... and YES!!!... problem settle.



TheRed5501
Post subject:
Post Posted: 16 Apr 2009 00:20
Forum Members


Joined: 14 Jan 2009 23:17
Posts: 109
Nampak problem ni common to all, mula2 rasa pelik jugak apsal kadang2 payah nak putau (man paham ni...) Kadang2 okay jek. Kalu kena kat rumah macam szam cakap, bleh gak masuk rumah balik rilek2.... kena dlm perjalanan??? Mmmm kena standby WD40 letak kat belakang tempat simpan barang tu le....


QHAI
Post subject:
Post Posted: 16 Apr 2009 00:38
Maxflow & Sprint Booster Owner


Joined: 03 Sep 2008 16:40
Posts: 40
Location: Shah Alam
Info baguz nihhh...

Aku pun mcm dah ada simptom2 kejadian tu. cuma belum lekat lah.
Mcm ketat je masa nk pulas kunci....Dah berlaku beberapa siri ni.

So....WD40 blum try lagi. Akan dicuba dlm masa terdekat.....thanks guys...




TheRed5501
Post subject:
Post Posted: 18 Apr 2009 18:37
Forum Members


Joined: 14 Jan 2009 23:17
Posts: 109
Some update,
Hari ni gi Kertih Motor, service myWira. I talked to the towkey who attended to my fren's Nab punya stereng tu hari. He said something to do with the linkage (no idea), the spare part will arrive tomorrow. He said when you want to switch the key ' tekan sikit dalam, and turn'. Kalau dah berpeluh2 tak boleh turn, bleh la pakai tips ni. Tadi pagi aku kena, gelabah jugak. nasib baik 2nd try okay.

Asked him about the tool he used, he said he got 'techII' clone kit.. 'this is GM maa, easy to get one'. So this clone can do the same with techII. For me it's better than nothing. So this towkey looks confident with conti cars. He used to deal with Frontera, any Chevrolet, Merc, Bimmerz etc.

My personal experience with this woksyop, they are consider professional dealing with customer. Things they replace kalau tak jadi, dia bukak balik and reimburse. Tapi kalau area Kertih ni, this woksyop kira charge mahal...

So Farid and all Ganu frens, kalu emergency boleh try this woksyop.


ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 18 Apr 2009 22:19
Forum Members

Joined: 13 Nov 2007 10:30
Posts: 1599
Location: Malacca
Thered boleh la share address workshop tu kat sini....... Image mana la tahu mana2 member yg emergency nanti heheheheh....



TheRed5501
Post subject:
Post Posted: 18 Apr 2009 23:55
Forum Members


Joined: 14 Jan 2009 23:17
Posts: 109
Address Kertih Motor aku tak sure, tapi tepi jalan jek dari KT sebelah kanan, opposite Tadika Petronas. Jumpa traffic light depan balai polis Kertih kira dah dekat la tu. Besar gak kedai dia ni, combine dengan kedai tayar Dunlop.
Number dia 09-8261851.



myzafira
Post subject:
Post Posted: 19 Apr 2009 01:44
Founder


Joined: 07 Nov 2007 17:07
Posts: 3251
Location: Selangor,Kuala Lumpur
It is good you have another option on others workshop.....clone techII like pirated one lahhh...no license and yearly fees....ok I'm talking based on my experienced ...every workshop that can service and repair conti car claim that they can do our car....and yes they can do but up to certain level only....not necessarily you have techII you can solve the problem... if I have techII also i will claim i will solve the problem...but.....do you know what really techII tell you....last time one big workshop in KL claim they can solve my brother in law Zafira problem by using the same wording ..we do Beemer Merc all conti car lahhh but after 3 days angkat tangan le bro.....tak boleh solve....


not wrong to send to others who have clone or not licensed techII but for early stage only can but if they said they can solve the problem by try and error than it will be the problem....bro... replace if the thing tak jadi.....do you dare to try?for me woooooooo looks like they also not confident...normal service and checking can ahhhh...replace item? "YOUR MONEY YOU DECIDE"


"tekan sikit dalam & turn"-never heard this one before....sorry I spoke my mind.....and that is me......

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307




TheRed5501
Post subject:
Post Posted: 19 Apr 2009 23:52
Forum Members


Joined: 14 Jan 2009 23:17
Posts: 109
Agreed with you Myzafira... my thought was if only in emergency.. Image I still keep in my mind to perform major at our guru...

My bad experience wity EON, they replaced the pin in myWira throttle body (kind of trial and error la). Lepas tu penyakit tsengguk Wira aku tak solved diorang buat derrrkkk aje, lagi hampeh!!!

Some more update, the Towkey ordered the spare parts at BEL jln Ipoh, sounds familiar eh? And my fren was charged RM120 for the towkey himself attending to his steering twice in 2 days at his wife's school. Not bad, though.


apeng
Post subject:
Post Posted: 21 Apr 2009 17:51
Forum Members


Joined: 28 Aug 2008 09:40
Posts: 61
Location: Temerloh-USJ-Melaka
happened to me yesterday, actually it happen to my wife. sebbek ada rakan yg membantu, dan sembur wd-40, badabing badaboom, settle.



nabira3241
Post subject: Re: Kunci x boleh turn
Post Posted: 06 Jul 2010 09:40
Forum Members

Joined: 17 Sep 2008 11:43
Posts: 3
Aku prnah kene poblem ni tapi rupanya gear knob tak fully in P position sebab sangkut sikit jer ngn pencil eraser anak aku..


mkhayat
Post subject: Re: Kunci x boleh turn
Post Posted: 12 Jul 2010 22:56
Maxflow & Sprint Booster Owner


Joined: 12 Nov 2007 12:51
Posts: 562
nabira3241 wrote:
Aku prnah kene poblem ni tapi rupanya gear knob tak fully in P position sebab sangkut sikit jer ngn pencil eraser anak aku..

Sama la macm pengalaman my wife. Siap telepon, kunci tak boleh pusing... I found out after arriving at her working place, gear knob NOT in the full P position, tersekat coin holder..

Re: Kunci x boleh turn 14 May 2012 00:48 #1758

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
Refresh...sometime it is only the simple problem even we cannot notice it remember check your gear position if you can't release your car key...well we always forget hehehe
Last Edit: 14 May 2012 00:50 by MyZafira.

Re: Kunci x boleh turn 15 May 2012 17:14 #1763

  • mkhayat
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 64
  • Karma: 0
He...He.. This thing happen to me at petrol station. After filling bukan tak boleh turn. Tak boleh start. Why so sudden tak boleh start. He...he... It turns out the gear engaged..
  • Page:
  • 1
Powered by KunenaAphotic II
Time to create page: 0.53 seconds