Ramp-it.net

Welcome, Guest

Pendulum/Tie Rod
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Pendulum/Tie Rod

Pendulum/Tie Rod 15 Jul 2011 09:56 #772

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
this is pendulum look like...and location of pendulum...me change twice already....




some time we call it tie rod...but here i call it pendulum....when to change?u will feel like ur tyre getting loose....and when on the uneven road there is no comfort at all...got sound duk duk something like that ahh also u can hold that pendulum if loose is the time to change roughly price RM180/pc warning don't change to OEM ...i dah kena i know...pakai ori punya better....

Posted:
nabIrmscher4413
Mon Jun 04, 2007 10:59 pm

Kalau sebelah rosak boleh tukau sebelah je ke??? Atau kena tukau dua-dua....



Posted:
myzafira
Mon Jun 04, 2007 11:15 pm



direkomen tukar kedua-dua side sebabnya..takan sebelah aje baru...nanti tak balance pulak...hahahahaha sebelah pun ok tapi tukar aje dua-dua baru dia ngam dan keadaannya sama ...2 kali tukar ...tukar dua-dua belah ....apa nak buat...

Posted:
nabIrmscher4413
Thu Jun 07, 2007 12:03 am



Nampak gaya nye...saya punya pendulum ni dah nak kena tukau laaa......member quote kat sini RM180.....tapi tak pasti lagi brand ape....tapi dia cakap dari Germany...tak tahu la...mungkin esok tukau...kopak lagiii.....




Posted:
myzafira
Thu Jun 07, 2007 12:08 am



emmmm lebih kurang gitu le price dia.....ori price macam tu....tapi kalau rajin boleh buat sendiri...tak le susah sangat pasangnya.....mscsm terer aje kan.....hehehehehe ...satu lagi kalau standard 15" rim tahan lama sikit tapi sebab gatal nak pakai 17" emmmmm kena le hadapinya.....


Posted:
mkhayat
Mon Jun 11

Benda pendulum ni, kiri kanan sama je ke. Atau lain lain. Maksud saya kalau sama any unit can be used for any side...He...He...soalan ganjil.

ramziada
Post subject:
Post Posted: 13 Apr 2008 22:39

Baru aku tahu "menatang" (pinjam kata-kata dari kain rentang penyokong derih jusoh) alah ni pendulum. Sadly, i guess it is my turn now. Bunyi kat bawah kereta tu masyallah...macam kereta yg dah umur 20 tahun. I plan to drive down to KL this week to inspect the things. But a concern though whether it is safe to speed on highway with this kind of problem. Can any body convince me that this is safe? If not, then I have to stop by at Kuantan SC.



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 13 Apr 2008 22:45


Tak de masalah kalau drive to KL , cuma bunyi kurang menyenangkan je.....ada orang panggil pendulum/stabiliser bar , agak tidak selesa bila memandu di jalan yang tidak rata , highway no problem....



cleaner
Post subject:
Post Posted: 13 Apr 2008 22:47

kalau drive normal safe bro, kalau tak nak kasi bunyi pun boleh, boleh buka dulu pendulum tu



ramziada
Post subject:
Post Posted: 13 Apr 2008 23:00

the kluk kluk sound, is it caused by failure of pendulum or by the absorber mounting? Just wanna confirm. Checked with Amir last time, he said need to inspect first.


ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 13 Apr 2008 23:08

From my experience most probably this sound came from pendulum...yes need to inspect first . Last time I also kena , change the pendulum prob solve .



cleaner
Post subject:
Post Posted: 13 Apr 2008 23:09

bunyi pendulum kalau abis lagi kuat dari bunyi absorber habis. cara check dia senang je, kalau dah buka pendulum lepas tu drive takde bunyi lagi, maknanya pendulum tu dah abis, kalau ada bunyi lagi kena tengok absorber pulak



ramziada
Post subject:
Post Posted: 13 Apr 2008 23:20

thanks for the response. X sabar nak gi "spend" duit Image..... cam tau je tuan dia nak dapat bonus. Tahun lepas cam tu jugak. Bila nak abis APril je, mesti die nak minta portion die skali. Tu yg tak tahan tu.



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 13 Apr 2008 23:23

Pendulum ni pun ada dia punya lifespan , bergantung kepada keadaan jalanraya kat Malaysia ni . Kalau selalu langgar lubang ke atau melalui jalan2 yang tidak rata , pendulum ni akan cepat rosak biasa la ada wear and tear...


myzafira
Post subject:
Post Posted: 14 Apr 2008 09:37

yeppp pendulum ade life span dia...better check dulu....satu lagi mounting pun kena check.....pendulum ni kalau rosak u rasa macam tayar kereta u loose je macam ade screw yg hilang bila jalan tak rata atau beralun....the best way check dulu tukar benda yg actually buat problem....masih boleh jalan lagi no problem cuma tak selesa aje...dulu i beli yg oem punya dan menyesal sampai kini patah dua after seminggu still boleh jalan......so beli le yg ori......

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307




tricycle
Post subject:
Post Posted: 14 Apr 2008 14:13



myzafirah bro,
your font colour blue?
mine comp show it is blue with black background....
can not see bro....
just to let you know.Image



myzafira
Post subject:
Post Posted: 14 Apr 2008 14:17


Location: Selangor,Kuala Lumpur
bro adam....myzafira bukan myzafirah.....lain tu heheheee ok change already the font color.....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307




tricycle
Post subject:
Post Posted: 14 Apr 2008 14:26

not sure which is the problem......maybe you guys could help..
mine sounds like metal rubbing wen I went up a road bump
but only when it is raining day.
mcam ru-me-d-sum..



myzafira
Post subject:
Post Posted: 14 Apr 2008 14:53

bro cannot get you....what sound it is?only when raining?Image better ask the mechanic ......let them drive your car.....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307




ramziada
Post subject:
Post Posted: 19 Apr 2008 22:30

Alhamdulillah semua dah settle. Terbang RM 1000++ termasuk tukar fog lamp yg dah lama pecah. Confirm mmg pendulum yg buat hal. Tukar dua2. Pas tu tukar transmission oil gak.
Last Edit: 22 Jul 2011 10:13 by MyZafira. Reason: add new picture

Re: Pendulum/Tie Rod 15 Jul 2011 10:08 #773

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 19 Apr 2008 23:08

Tiada bunyi2 lagi.... Image


ramziada
Post subject:
Post Posted: 23 Apr 2008 19:36

bunyi kat bawah kereta dah tak de, tapi bunyi merepek pasal duit terbang tak hilang lagi.



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 08 May 2008 16:37

Posted: 07 May 2008 20:39
Post subject:
dirafum


wei... kereta aku bila lalu kut jalan tidak rata
bunyi kut kut kut.... servis partner said..
coz absober link yang rosak... aku dah tukar satu...
tapi still ada bunyi2 tu...

Posted: 07 May 2008 21:01
ZafIrmscher4413


Mungkin yang lagi satu tu rosak kut....atau pun absorber mounting.....Biasanya absorber link ( pendulum ) ni kita tukar kedua2nya.
Lagi satu bunyi-bunyian ni agak sukar dikenal pasti sebab very2 subjektif.....kena hantar specialist untuk diperiksa.....



Posted: 08 May 2008 08:57
mkhayat



Bunyi-bunyian kat kete semasa berjalan ni yang memeningkan kepala. Tak kira la apa jenis kete mesti ada punya. Lebih-lebih lagi yang dah menjangkau usia 3 tahun keatas. Kalau pakai Wira ke, Waja ke, Kancil ke, Kelisa ke dan yang seumpamaya, mesti ada punya. Tak tau la kalau drive BMW ke, MB ke dan kete2 yang mahal2 tu. Saya takde pengalaman drive kete2 jenis tu. Minat ada la...


myzafira
seelok-eloknya tukar dua-dua sekali macam zafirmscher tulis sebab kalau tukar sebelah pun tak solved problem......yang ni refer to thread pendulum ye......tq



dirafum
Post subject:
Post Posted: 08 May 2008 18:42


waw...good news... kebetulan memang aku pun nak cari juga satu... apa korang kata ni...
pendulum?? aku kata absober link coz masa aku repair and beli tu
dalam bil ada tulis absober link.... hehehe apa2 je lah.... kat terengganu rm240 sekali dengan workman kalau
kat kuanat rm280.



dirafum
Post subject:
Post Posted: 08 May 2008 18:43


kalau la aku tau lebih awal tentang laman forum ni
tentu aku banyak jimat duit dan banyak tau byk hal...



dirafum
Post subject:
Post Posted: 08 May 2008 18:45

eh..nak tanya lagi.. kata kan lah. pendulum ni we tak tukar... walaupun
ada bunyi kut kut kut... (atau dengan kata lain ia dah rosak)
adakah ia akan mendatangkan effect pada
peralatan lain? atau mendatang kan kerosakan pada bhagian lain?
tq



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 08 May 2008 19:42

Setahu aku cuma kita drive tak berapa selesa dengan bunyi tu dan juga handling when driving ada kurang sikit laaaa....
Effect other parts tu tak tahu la , pasal bila aku comfirm pendulum ni problem terus tukau je......



dirafum
Post subject:
Post Posted: 08 May 2008 19:49

eemm... tu la.... aku pun rasa nak tukar juga lah.. tak nice je bila ada bunyi2...
macam nak runtuh je kereta... hehehehe


myzafira
Post subject:
Post Posted: 08 May 2008 22:55

kalau nak best lagi lepas tukar pendulum/tie rod linkage rod...tukau sport rim mesti syok punya...tunggu tengah deal satu rim 17" opel original punya heheeheh

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307



mkhayat
Post subject:
Post Posted: 09 May 2008 09:55

Bila dengar opel original, tersentak kejap...tak payah la kut. Dah ada yang ada... Hargai apa yang ada..



dirafum
Post subject:
Post Posted: 11 May 2008 20:20

Myzafira.... berapa exactly price pendulum ni...
wait next month rasa2 nak order ni... hehehe


myzafira
Post subject:
Post Posted: 11 May 2008 23:10

roughly harganya RM200 sebelah siap pasang dan ori....u refer kat Opel SC give them a call survey price.....no hal kan survey price dulu....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307



dirafum
Post subject:
Post Posted: 11 May 2008 23:45

ok... tapi kat tempat aku.. rm240 sekali dengan pasang... and kat
kuantan rm280 siap pasang...



myzafira
Post subject:
Post Posted: 12 May 2008 00:13

emmm RM240 sebelah ke sepasang?rasanya sebelah tu....cam ni aje...if u think is worth it to change at your place just do it....make sure it is original GM...not so much different if u compare the time,fuel dan toll if u change in KL unless u come down to KL for major service then it will be good investment change everything in KL in one shot...but if only to change pendulum nak turun KL i rasa not worth it.....

my 2 cents..... Image

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307




dirafum
Post subject:
Post Posted: 12 May 2008 00:17


hehehe.. ya lor... wait and see first...
mcm ni... maybe bulan julai aku nak pi
sabah... maybe aku drive pi KL... (just maybe)..
kalau aku drive.. boleh tak aku tinggalkan
my car to you..??? bley lah ko test...
make me trust u all... can???

myzafira
Post subject:
Post Posted: 12 May 2008 00:20


Joined: 07 Nov 2007 17:07
Posts: 3253
Location: Selangor,Kuala Lumpur
nak tinggal kereta boleh ....no hal...itu kita bincang kat topic lain ok....Image

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307




dirafum
Post subject:
Post Posted: 12 May 2008 00:23


lulus.... tapi stilll tak da perancangan....



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 12 May 2008 21:53

Kalau nak jimat lagi courier je la ke Terengganu...he...he...he...


dirafum
Post subject:
Post Posted: 12 May 2008 21:57

yup... kalu courier sure jimat punya....
tengok lah nanti... kalau aku nak..
bley lah suruh Myzafira courier kan....
itu pun kalau dia tak kisah....



damak1718
Post subject:
Post Posted: 13 May 2008 02:53


dirafum wrote:
yup... kalu courier sure jimat punya....
tengok lah nanti... kalau aku nak..
bley lah suruh Myzafira courier kan....
itu pun kalau dia tak kisah....


Dirafum,
Aku tak sempat nak masuk forum ni sebelum datang ke Terengganu. Kalau tidak leh ler tolong belikan pendulm tu utk kau dari bengkel Amir . Kebetulan aku ke Terengganu ni hari ni. Malam ni baru aku masuk forum ni, tapi aku dah sampai Terengganu dah pun. Tak do rezeki la tu nak jimat duit.


myzafira
Post subject:
Post Posted: 13 May 2008 09:06

Dirafum no hal to courier bayar aje courier charges tu but if other members likes bro damak yg selalu on the move sure boleh tumpang barang.....tumpang org pun boleh hehhehehehe

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307



damak1718
Post subject:
Post Posted: 13 May 2008 13:56

Hehehe....,
Tumpang org tak kena bayar, tumpang pendulum kena charges sikit. Bro Bentayan baru jer tukar pendulum tu kat Bengkel Amir ari tu. Rasanya dia rega lebih kurang RM180.00 satu unit.



mkhayat
Post subject:
Post Posted: 13 May 2008 17:55

damak1718 wrote:
Hehehe....,
Tumpang org tak kena bayar, tumpang pendulum kena charges sikit. Bro Bentayan baru jer tukar pendulum tu kat Bengkel Amir ari tu. Rasanya dia rega lebih kurang RM180.00 satu unit.

Orang yang macamana tumpang tak perlu bayar ??



dirafum
Post subject:
Post Posted: 13 May 2008 19:05

hehehe... wei.. damak1718, ko kat terengganu ar??
bley la contact aku kalau senang2...



damak1718
Post subject:
Post Posted: 14 May 2008 01:43

Dirafum,
Aku tak lama la kali ni kat Terengganu. Cuma tiga ari jer. Petang 14 mei dah nak balik. Flight kul 4.15 pm. Memang tak sempat nak contact ko. Kalau aku bawa kereta memang no hal sebab leh balik ikut suka ati aku jer.



damak1718
Post subject:
Post Posted: 14 May 2008 01:45


Joined: 14 Nov 2007 16:45
Posts: 205
Location: Pelabuhan Klang, Selangor
Bang khayat,

Orang ada sanggul kalu, tak payah bayar, sebab aku leh jual. Hahaha....



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 14 May 2008 08:27


Aaiiikkkk.....Pendulum thread dah jadi sanggul pulak...he...he...he....Image



dirafum
Post subject:
Post Posted: 21 Jul 2008 21:27



aku dah tukar sepasang pendelum ni kat ecotec...
dah tak da bunyi kut kut kut.... tak lah org kata
sangat bila naik kereta aku.. "eh bunyi apa tu"..
cost murah dari tukau kat Kuantan dan Terengganu...
(tak mau cakap pasal campur cost minyak la)...
dari apa yang Amir bagitau.. pendelum yang aku tukau
kat Terengganu 2 bulan lepas tu.. dah rosak... dan ia
bukan yang ori, dan hangin satu badan tu... pendelum tu
Amir bagitau bukan yang baru... tapi yang telah di modifield atau
kata lain yang telah di baiki. kalau bukan ori tak pa. tapi ni
bukan baru tapi yang diaorang baiki dari yang rosak.... then
jual plak... patutlah... aku tengok macam ada gam je... yang
aku tukau tu....
sabau sabau sabau je lah.....

note: yang lama aku bawa balik pendelum tu... nak buat kraftangan plak... hehehe
atau pun.. nak pi jual kat depa.. kot2 diaorang bley repair... hehehe



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 21 Jul 2008 21:36

Eh...farid...ye ke yg ko beli tu reengineering punya...? Memang hampeh la workshop tu...tak pernah dibuat orang.... Image Tak pe yg sudah tu sudah la....yg penting sekarang ni ko happy... Image kereta dah macam baru balik....


dirafum
Post subject:
Post Posted: 21 Jul 2008 21:57

yup... diaorang baiki balik... siap ada bertempek tempek gam..
hehehe... yup macam tilam baru kereta aku... melenting pun
dah takde bunyi.... tengok muka aku ni.... mcm ni....

Re: Pendulum/Tie Rod 15 Jul 2011 10:21 #774

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 21 Jul 2008 22:07

Nak tanya berapa price pendulum ni...?



dirafum
Post subject:
Post Posted: 21 Jul 2008 22:19

ZafIrmscher4413 wrote:
Nak tanya berapa price pendulum ni...?


harga?? satu2 aku bagitau...
kat kuantan rm280 sebatang..
kat terengganu rm240 sebatang
kat ecotec rm192 sebatang... aku ambil sepasang so darab 2 la...



myzafira
Post subject:
Post Posted: 21 Jul 2008 22:45

oooohhh lagi laju le bawak kereta tu heheheheheh...kau black list je kedai yg jual kau recond pendulum tu...bagi dia org rasa aku rasa nak black list satu tempat repair ni aku tak kata SC but wait until aku dapat confirmation...once cerita tu betul aku belasah.....heheheheh anyway berbaloi dtg KL macam macam ilmu dpt....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307




dirafum
Post subject:
Post Posted: 22 Jul 2008 00:25

hehehe.. mula2 memang hangin tp bila dah
ada yang baru ni... rasa lega lah sikit...
nak boikot juga kedai tu.. tp tak sampai hati plak...
so cuma nak beringatlah... tak perlu lagi beli
alat2 ganti kat situ.....
yup...kira berbaloi juga datang KL.. mcm2 ada..
ilmu dapat, kawan dapat.. dapat jumpa member pun dapat

note:so sape2 nak beli pendelum secondhand...
bagitau leh...hehehehe (kot2 ada orang nak buat
stund dengan pendelum ni... ) Image


wks9666
Post subject:
Post Posted: 22 Jul 2008 07:11


Ala every time service come to KL. Tak jauh kan. With the way u drive rasanya 4 jam dah sampai kan. He he. Boleh makan tomyam lagi kan..



dirafum
Post subject:
Post Posted: 22 Jul 2008 10:22

hehehe.. ya ya... wks9666. aku pun rasa macam tu gak lah...
buat minor servis pun bley datang gak. bukan
tiap2 minggu pun... atleas 3bulan sekali.. ok lah. hehehe


TheRed5501
Post subject:
Post Posted: 29 Jun 2009 22:47

Just some update on pendulum...
Ada yg bgtau xpe kalu x repair/replace, Nik Ecotec kata lama2 dia akan effect absorber & masalah masa cornering.
Aku plak x boleh tahan bunyik kluk kluk kluk mcm nak tercabut tayar..Image
Sah belah kiri, Amir tukar belah kiri jek... aku plak rasa mcm belah kanan masa drive. Ceritanya Nab aku terpijak batu giling, terpelantik sampai tayar dlm calar & bau hangit. Tu aku rasa terkena pendulum, betul lepas tu dia start bunyik kluk kluk...
Latest bill, RM200. The job was satisfying, just penat aku tunggu sebab byk sgt nab/zaf. Now, no more kluk kluk. Yezzaaa!!!



dirafum
Post subject:
Post Posted: 02 Jul 2009 00:57

aik... tukar sebelah jer?.... orang kata kalau tukar sebelah jer
dan yang sebelah lagi kalau ada hawa2 nak kong dah... better tukar,
coz ia akan effect yang sebelah lagi...dan seterusnya yang baru tu pun
akan cepat kong...



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 02 Jul 2009 08:26


dirafum wrote:
aik... tukar sebelah jer?.... orang kata kalau tukar sebelah jer
dan yang sebelah lagi kalau ada hawa2 nak kong dah... better tukar,
coz ia akan effect yang sebelah lagi...dan seterusnya yang baru tu pun
akan cepat kong...



Memang ada dengar sebelum ni tapi sejauh mana kebenarannya tak tahu la...... ada logiknya.....pendulum yang kong akan menyebabkan pendulum yang satu lagi tu akan menampung beban yg rosak tu so kena kerja lebih dari biasa...... dan akan memendekkan jangkahayat pendulum itu sendiri.....jika tukar sebelah dikhuatiri penyakit tu akan berpindah pulak pada yg sebelah lagi dan ini akan berterusan ..... hehehehehe.... Image so pendulum ni kena check kedua2nya atau tukar kedua2nya..... bergantung pada budget jugak laaaa.....Image



myzafira
Post subject:
Post Posted: 02 Jul 2009 10:02

better tukar both side....mcm ZafIrmscher explain tu ade benarnya.....kan dia sepasang function bekerja sama.....macam tayarlah kan kalau satu baru satu lama tak even kan...so fikir-fikirkan....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307



yumie
Post subject:
Post Posted: 02 Jul 2009 21:54

dulu aku ingat pendulum ni sejenis barang yg ada bola and ada tali boleh berayun ayun.. puas aku cube imagine kat mane la menatang ni... keh keh rupenyer batang tegak macam tu je .. itu pun diorang panggil pendulum jugak..ImageImage



dirafum
Post subject:
Post Posted: 02 Jul 2009 22:13

yumie wrote:
dulu aku ingat pendulum ni sejenis barang yg ada bola and ada tali boleh berayun ayun.. puas aku cube imagine kat mane la menatang ni... keh keh rupenyer batang tegak macam tu je .. itu pun diorang panggil pendulum jugak..ImageImage


kalau ko buka awal thread ni... cukup jelas dengan gambarnya....
ada orang panggil pendulum ni sebagai absober link

yumie
Post subject:
Post Posted: 02 Jul 2009 22:16

ye bro.. da tau dah.. aku dah tukar aku punya sepasang hari tu sekali tukar ngan absorber B4.. lepas tukar baru best.. sebelum tu rase nak campak kete ke laut.. hehehe..



TheRed5501
Post subject:
Post Posted: 02 Jul 2009 22:57

Aku rasa pendulum aku tu premature failure, kena batu giling. Maybe Amir tgk okay lagi yg lagi sebelah, dia tak tanya pun nak tukau sebelah lagi ke tak. Aku plak nak cepat masa tu, okay jek la.



jjf6206
Post subject:
Post Posted: 03 Jul 2009 21:50

Salam all,
Ana baru jer gi service kat ecotec and mamang nak check skali pendulum sbb dah ada ciri2 rosak. Sepertimana yg Man_4413 cakap setelah TT kat Semabuk/Mka malam kelmarin....hehehe... dan setelah Bob do the checking... memang sah... pendulum dah kong. Ana tukau dua2 belah sbb macam yg u all cakap... better change both side... baru balance. Klau tujau sebelah jer... rasa macam tak seronok ler... LOL. Pendulum yg lagi satu tu.. ana buat spare jer.

Sempat gak jumpa "Jasni TUDM"/"Remy"... (kalau tak silap ler)... Sorry both of u sbb masa jumpa tu... ana masih lalok lagi... (tak cukup rehat ler bro... LOL) Ingat2 lupa ler... DAN sempat lagi kasi racun MF/SB kat member baru (ana tak ingat ler nama dia)... lupa lagiii... LOL

Wassalam

ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 19 Jul 2009 21:46

Semalam baru je tukau pendulum baru la masalah bunyi kluk...kluk... tu hilang heheheheh..... Image sebelum ni ada tukau di SC , rupa2nya pomen tu tukau yg local punya daaa.....

Re: Pendulum/Tie Rod 15 Jul 2011 10:23 #775

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
jjf6206
Post subject: Pendulum V2
Post Posted: 11 Aug 2008 20:50

Salam...
Can anybody explain.... what is absorber "link" (gitu ker ejaan dia?) or stabilizer? or ada nama lain yg lebih senang nak faham?
Apa fungsi2 dia actually?... konfius ler... hehehe.
Sbb masa buat wheel alignment dulu..... dah 2 ... 3... kedai buat... my car asik ke kiri jer.... till now... tak settle lagi... macam2 pomen tu cakap... tayar tak eluk ler... absorber ler...


dirafum
Post subject:
Post Posted: 11 Aug 2008 21:49

bro jjf6206... kalau tak silap aku lah... absober link tu...
ialah pendulum... sebab.. masa aku tukar pendelum tu..
dalam resit dia tulis absober link...
ko pi kat thread "pendelum"...
buka FAQs. then "all about zafira/nabira"
then "pendelum"..



jjf6206
Post subject:
Post Posted: 12 Aug 2008 00:55

dirafum... thanks 4 the info....
bab pendulum nie belum sempat baca lagi... hehehe... baru separuh jln baca kat thread tu...
nanti aku jump kat situ...


BOTAK
Post subject:
Post Posted: 12 Aug 2008 18:46

Bro JJF6206, kalau x silap nabira kita memang lari ke kiri sikit.

betul x bro myzafira.



dirafum
Post subject:
Post Posted: 12 Aug 2008 19:27


BOTAK wrote:
Bro JJF6206, kalau x silap nabira kita memang lari ke kiri sikit.

betul x bro myzafira.


eh kalau tak silap aku lah... semua kereta akan lari ke kiri... coz
aku pernah tanya orang... dia kata memang mcm tu because
keadaan jalan di negara kita.. yang turus turun sedikit sebelah kiri...
kalau perasan.. if hujan.. sure air hujan tu mengalir ke tepi sebelah kiri...
just inform apa orang lain cakap lah... aku pun tak lah kaji ni... hehehe



jjf6206
Post subject:
Post Posted: 12 Aug 2008 20:00

salam,
Mmg betol bro... semua kereta akan ke kiri jalan ... but after quite a distance ler.
But my car... bila lepas jer steering.... dia terus ke kiri... bila break... bertambah2 kekiri ler... tu yg tengah dok fenin2 pikior nie.
After reading the pendulum thread... rasa2nya... bukan masalah tu... Takpa... balik nanti nak antar kat tempat za---13 (panjang bebenor nak taip... hehehe) plak... tgk apa dia kata. Kalau tak leh settle gak.... nanti kat ecotec... teman tanya ler...

wassalam



dirafum
Post subject:
Post Posted: 13 Aug 2008 23:24

eeem... aligment problem kot....
ko dah pi tanya dah kedai2 tayar tu???



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 14 Aug 2008 06:17

dirafum wrote:
eeem... aligment problem kot....
ko dah pi tanya dah kedai2 tayar tu???


Kalau ye pun Farid...biar la Bro Zainal kita ni balik Malaysia dulu...hehehehehehe..Image



jjf6206
Post subject:
Post Posted: 14 Aug 2008 17:37


Salam...
hehehe... sabau... sabau...

mmg dah gie buat ... gie hantar kat 3 kedai lagi... hahaha.
- 1st... kat klebang... dia tak leh settle...
- 2nd... kat kedai yg alex rekomen dulu... puas dia godek2... sampai give-up... at last dia kata... sbb tayar... gue tak caya sbb tayar masih baru dan takda tanda2 makan kiri ker... kanan ker... dia suruh tukau semua tayar... hehehe... gue kata... kiv dulu.
- 3rd... kedai nie member gak rekomen sbb dia pandai buat tuk merc/bmw/honda... keta besau2 ler. Tapi bila tgk jer aku dtg... dia terus kata... "talak boleh bikin la"... (masa tu baru jer cakap nak check alignment)... pelik gak... kenapa terus reject tanpa periksa? Mungkin salah satu kedai yg dua tu... dah kasi info kat dia... hehehe...

So, skrang nie... tunggu jer la bila balik nanti....



myzafira
Post subject:
Post Posted: 14 Aug 2008 17:44

datang KL ler kalau nak buat alignment dengan balancing yg bagus ni.....refer kat thread Opel SC bahagian tayar tu....highly reccomend.....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307



dirafum
Post subject:
Post Posted: 14 Aug 2008 18:20

pengalaman aku lah..
masa 1st aligment dulu... aku pi ke kedai yang ada
elektronik software lah... mcm biasa2 tu.... lepas tu
dia tanya aku kereta apa? aku kata chervolet.. tp xda
dalam list software tu... tapi aku kata.. opel zafira pun ok.
lepas tu... dia set aligment kereta aku (atas nama opel zafira)..
uuh... tayar kereta aku 2 bulan je tahan...
tayar bergegar. bila check... tayar aku tu "makan" dalam..
habis nampak dawai2 tu....
then aku pi kedai lain... (yg xda pun set set software atas nama
model kereta)... eeemm... dah kira ok lah... atleast tayar
bley gak bertahan... sampai lor ni...

Re: Pendulum/Tie Rod 15 Jul 2011 10:28 #776

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
It is time for me to change my pendulum.... this is the 3rd time ... no so comfort when driving.... will upload the picture later..... well within 7 years , 3 times pendulum ok le tu.... minus the another one that I change using the oem recommended by one guy only 1 weeks than broke into 2....... nak murah punya pasal.....

Re: Pendulum/Tie Rod 18 Jul 2011 11:19 #786

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4

Picture also available on the first posting.... the original pendulum...


Still in the plastic...


close up shot...you can see the GM logo inside ...

will upload the picture when doing the installation... I think I want to DIY this look easy ....

Re: Pendulum/Tie Rod 22 Jul 2011 10:29 #795

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
Finally change my both side of pendulum. Original parts. The previous one already 3 years so for me worth my money. Don't buy the cheap one that said also good..... yeah cheap but must change regularly... well YOUR MONEY YOU DECIDE.....hehehehhehe


location of pendulum....


another shot.....

Better changed both side don't just one side.....but if the budget only for one side make sure change the others later.....

Some story.....

Met one Nabira owner in ECOTECH , well I don't know him ,been using Nabira for 7 years same age with my zafira....not OPZON members....also met one Chinese couple been using Zafira for nearly 11 years ..... still in good condition..... I asked the Nabira guys what your car problem...so he tell me there is a sound when we turn and accelerate the car... the first thing I said maybe your pendulum... nope he said he just change his pendulum....ok I said let the expert check your car... after Ecotech checking the car they said ..."Bang pendulum ni dua-dua kena tukar..." aik ??just know you said just change the pendulum..... ya lah bro ...change only one side and also not the original one..someone sale so cheap last time so I bought laaa the guy said it is also good...... so I laugh at him(mine broke into 2 in one week last time coz chepo one laaa) and told him ..next time tell the whole story don't half-half maaaa......

moral of the story don't hide anything that you think others won't know... like telling your doctor you not sick..... so he can accept what I said to him(I hope) and for the pendulum better change both side..... my 2 sen....
Last Edit: 22 Jul 2011 10:30 by MyZafira.

Re: Pendulum/Tie Rod 26 Nov 2018 21:30 #2445

  • shafawi
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 17
  • Karma: 0
baru pasang jenis ini, dalam percubaan, harap boleh sampai mailage 70k. sekarang 2k masih o.k lagi

Untitled.jpg
Last Edit: 26 Nov 2018 21:33 by shafawi.

Re: Pendulum/Tie Rod 04 Dec 2018 09:15 #2448

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
Murah tu.…. material apa tu.…. sebab harga memang murah takut cepat patah atau dia jadi free play cepat pada joining tu.…

Re: Pendulum/Tie Rod 18 Jul 2019 16:28 #2453

  • shafawi
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 17
  • Karma: 0
after use 6 month.....satu telah patah....
murah tapi tak berkualiti.....

Re: Pendulum/Tie Rod 18 Jul 2019 16:29 #2454

  • shafawi
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 17
  • Karma: 0
shafawi wrote:
baru pasang jenis ini, dalam percubaan, harap boleh sampai mailage 70k. sekarang 2k masih o.k lagi

Untitled.jpg


after use 6 month.....satu telah patah....
murah tapi tak berkualiti.....

Re: Pendulum/Tie Rod 18 Jul 2019 16:33 #2455

  • shafawi
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 17
  • Karma: 0
project DIY still berjalan
sekarang gunakan jenis proton Satria Neo....memang boleh masuk, sama panjang
harga satu set RM100.00
buat sendir
so far....macam original, lagi senyap...mungkin material berbeza.....sebab yang ini use steel...
Attachments:
The following user(s) said Thank You: MyZafira

Re: Pendulum/Tie Rod 06 Aug 2019 07:13 #2457

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
yuppp should be have the same with us outside there..kena cari laaa...that day when i was in ecotech they using the cruze pendulum..I think it is similar with this proton neo....anything please update the performance bro Shafawi...Thanks for sharing


be good......i'm good
ramp-it......i'm good agency

Re: Pendulum/Tie Rod 20 Sep 2019 11:18 #2458

  • shafawi
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 17
  • Karma: 0
so far...o.k
but kena selalu ketatkan screw.....kerana....design bukan untuk nabira/zafira.....dia punya lock tak boleh masuk...kena buat minor modification pada lubang lock

Re: Pendulum/Tie Rod 25 Sep 2019 12:57 #2463

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1289
  • Karma: 4
oooo...kena modify....yang cruze punya tu memang ngam masuk rasanya....
  • Page:
  • 1
Powered by KunenaAphotic II
Time to create page: 1.01 seconds