Ramp-it.net

Welcome, Guest

Used Tyre Shop @ puchong
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: Used Tyre Shop @ puchong

Used Tyre Shop @ puchong 17 Feb 2011 12:42 #73

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1205
  • Karma: 4
apeng
Post subject: Used Tyre Shop @ puchong
Post Posted: 08 Jan 2009 16:35
Forum Members
r

Joined: 28 Aug 2008 09:40
Posts: 61
Location: Temerloh-USJ-Melaka
salam,

just to share. while surfing for the price of new tyre on the net, i did came across a bmw forum. they were talking about used tyre shop at puchong. they sell many range of tyre sizes and all are imported from oversea..and are used tyre. mainly 50-80%. then i took a chance and visited the shop just now.

its situated nearby tesco puchong. that shop only sell 'durable' used tyre, and they dont install the tyre. from my observation, its a bargain price, a lot of bimmers members are buying from them also. for an example a 225/40/r18 were sold at rm200 per piece. regardless the brand, its all at the same price. there is kumho, potenza, pirelli, bridgestone, dunlop, goodyear, wanli and manymore. if u r lucky enough u would get a brand new tyre, maybe have been used for 2-3 days, thats what i could see just now. a 17inches tyre were being sold at rm200 and its still have the red line (ala..garisan merah yg ada kat tayar bila kita beli tayar baru tu...).

safety wise, i need ur advise on this. visually, the tyre were still in a good condition..care to share an opinion bro!



myzafira
Post subject:
Post Posted: 08 Jan 2009 16:44
Founder


Joined: 07 Nov 2007 17:07
Posts: 3247
Location: Selangor,Kuala Lumpur

thanks apeng for the info and i heard about that shop also from my tire man......that day he also went there and ask me if i want any 2nd hand tire...from his recommendation as the expert he said the tyre still good and he ask me to buy and he will choose the good one for me.....u can buy the 2nd hand tire but just be carefull with outside one sometime they cut the rubber to make it look good.....

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307



apeng
Post subject:
Post Posted: 08 Jan 2009 16:49
Forum Members


Joined: 28 Aug 2008 09:40
Posts: 61
Location: Temerloh-USJ-Melaka
ooo...thanx bro. i did asked the nigger (say what?!!) inside the shop, (he's the 'tukang angkat tayar' there), whether they have been 'korek' the tayar or not. He said its illegal to do so, and they have business to take care. im thinking of buying two pieces of their tyres, and will do a lot of inspection before buying them. its too cheap not to try...hehehe...furthermore, the lady inside the shop is a single mom...we have to help her.... hehehehe.... Image



QHAI
Post subject:
Post Posted: 08 Jan 2009 18:05
Maxflow & Sprint Booster Owner


Joined: 03 Sep 2008 16:40
Posts: 40
Location: Shah Alam
Salam Mr apeng....

Tqvm for the info.
Cuma klau ada address @ nama kedai lg complete info ni.
Harap dapat usahakan........

Note : Nama kedai mesti ada pd resit pembelian u.


ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 08 Jan 2009 20:22
Forum Members

Joined: 13 Nov 2007 10:30
Posts: 1599
Location: Malacca
Very good info Apeng....yup , can give us details.....Tq



2.2frontera
Post subject:
Post Posted: 08 Jan 2009 20:23
Forum Members


Joined: 19 May 2008 11:11
Posts: 47
Location: O/S-Bkt Pelandok, R-Srbn, Pjy
Assalamualaikum................

Wah good info bro Apeng,
memeang tengah memikir nak tukar tayar.......
Alhamdulillah dah memeang rezeki lah tu namanya.....



apeng
Post subject:
Post Posted: 09 Jan 2009 13:02
Forum Members


Joined: 28 Aug 2008 09:40
Posts: 61
Location: Temerloh-USJ-Melaka
no problem and dont mind sharing. here's the details. but i have to advice u guys if u do want to shop here, make sure u did a detail inspection, and its very rare to find a complete set of tyres, however its worth trying.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
We supplier all kind of Premier Quality Passenger Car Durable used tyrefrom 13"-20"inch,35-70 series...All from 50%-95% thread.
We only sell durable used tayar...


175/70/13
185/70/13
Rm50-80 per pc

185/60/14
185/65/14
185/70/14
195/60/14
195/65/14
195/70/14
Rm60-100 per pc.

185/55/15
195/50/15
195/55/15
195/60/15
195/65/15
205/50/15
205/55/15
205/60/15
205/65/15
205/70/15
Rm70-150 per pc.


205/45/16
205/50/16
205/55/16
205/60/16
205/65/16
215/40/16
215/55/16
215/60/16
225/45/16
225/50/16
225/55/16
Rm80-180 per pc.


205/40/17
205/45/17
205/50/17
215/40/17
215/45/17
225/45/17
225/55x17
235/45/17
235/55/17
255/40/17
Rm100-200 per pc.

225/40/18
225/45/18
235/40/18
235/45/18
235/60/18
245/35/18
245/40/18
255/35/18
285/35x18

235/35x19
245/35x19
255/40x19
285/30x19
285/35x19
295/30x19

315/35x20-for BMW X3,X5
Rm200-500 per pc.


No:38 Jalan TPP 1/17, Taman Perindustri Puchong,47100,Puchong,Selangor.
(Near Bandar puteri,Puchong or Tesco Puchong)
Call me if you need direction to come...
Ronald-012 6565 101

Monday-Friday 8.30am- 7pm
Saturday 8.30am- 1pm



ZafIrmscher4413
Post subject:
Post Posted: 09 Jan 2009 15:52
Forum Members

Joined: 13 Nov 2007 10:30
Posts: 1599
Location: Malacca
Terima kasih Apeng.........



apeng
Post subject:
Post Posted: 09 Jan 2009 16:04
Forum Members


Joined: 28 Aug 2008 09:40
Posts: 61
Location: Temerloh-USJ-Melaka

no problem bro..as long as everyone can gain something, ill share my effort. and if someone wanna go there, please do mention our club name...at least the towkey will consider a reasonable price..who knows..



casper
Post subject:
Post Posted: 09 Jan 2009 17:13
Forum Members

Joined: 22 Dec 2008 16:04
Posts: 104
Location: kajang pak malau...
Diorg jual tayar je kan, so kt mana kita bleh pasang tayar tu yea, ada sapa2 bleh rekemen tmpat yg best...?



apeng
Post subject:
Post Posted: 12 Jan 2009 09:45
Forum Members


Joined: 28 Aug 2008 09:40
Posts: 61
Location: Temerloh-USJ-Melaka
casper wrote:
Diorg jual tayar je kan, so kt mana kita bleh pasang tayar tu yea, ada sapa2 bleh rekemen tmpat yg best...?


rase aku mana2 kedai tayar sama je modus operandi die bab memasang tayar nih, tp dari segi layanan je la beza2..around the corner that area ada gak 2-3 kedai tayar yg bleh pasangkan..buat sekali balancing and alignment. Tp it does help if someone could share here the location of our members' favourite kedai tayar...

masa dgn club keta dulu2, ada list kedai tayar yg dah jd mcm partner dgn club keta yg aku join dulu, so bila beli tayar dapat diskaun, dan bila wat balancing dapat free...


myzafira
Post subject:
Post Posted: 12 Jan 2009 10:11
Founder


Joined: 07 Nov 2007 17:07
Posts: 3247
Location: Selangor,Kuala Lumpur
apeng wrote:
casper wrote:
Diorg jual tayar je kan, so kt mana kita bleh pasang tayar tu yea, ada sapa2 bleh rekemen tmpat yg best...?


rase aku mana2 kedai tayar sama je modus operandi die bab memasang tayar nih, tp dari segi layanan je la beza2..around the corner that area ada gak 2-3 kedai tayar yg bleh pasangkan..buat sekali balancing and alignment. Tp it does help if someone could share here the location of our members' favourite kedai tayar...

masa dgn club keta dulu2, ada list kedai tayar yg dah jd mcm partner dgn club keta yg aku join dulu, so bila beli tayar dapat diskaun, dan bila wat balancing dapat free...

for this tyre shop if i want to buy i will ask my tyre shop to buy for me coz he the expert mahhhh ....bukan ramp-it.net tak nak join dgn mana-mana shop yg related to kereta boleh but not at the moments....tak mau terikat dgn mana-mana company....so we free to go to any shop....standard le kalau beli tayar mesti balancing free mahhhh.....itu standard mana-mana kedai tayar pun.....dalam OPZON memang ade tyre shop yg direkomen tengok dlm Opel SC tentu ade....dan tokey kedai tayar tu lah yg akan beli dan check tayar yg second hand tu....semlm jumpa tokeh cina tu dia kata kebanyakkan tayar dari europe....tengok le nanti kalau OPZON ni betul-betul aktif for me no problem nak link dgn mana-mana kedai kereta yg berkenaan....tayar ke rim ke polish ke cat ke .....tengok lahhh...

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307



apeng
Post subject:
Post Posted: 12 Jan 2009 10:15
Forum Members

Joined: 28 Aug 2008 09:40
Posts: 61
Location: Temerloh-USJ-Melaka
great...just sharing hehehe... agreed with the 'independence club' policy. senang sket nak bergerak..


casper
Post subject:
Post Posted: 13 Jan 2009 10:42
Forum Members

Joined: 22 Dec 2008 16:04
Posts: 104
Location: kajang pak malau...
OK, thanks for the info bro. Kebetulan tayar keta aku dh smpai tahap "menopause" ni.......Image.....so bleh la try gi survey kt kedai tu. Hopefully bleh la save sket bajet tukar tayar tu nnti...



apeng
Post subject:
Post Posted: 13 Jan 2009 11:42
Forum Members


Joined: 28 Aug 2008 09:40
Posts: 61
Location: Temerloh-USJ-Melaka
bro, nanti dah gi, bgtau le whats the finding... aku dah beli kumho 2 biji kat situ..225/40/18 at rm200 per piece.. like new one maa..tp sayang, takde 4 biji..kalau tak complete set le..

Re: Used Tyre Shop @ puchong 17 Feb 2011 12:46 #74

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1205
  • Karma: 4
casper
Post subject:
Post Posted: 13 Jan 2009 17:47
Forum Members

Joined: 22 Dec 2008 16:04
Posts: 104
Location: kajang pak malau...
beres bro....
nnti kalu betul2 dpat murah, bleh la aku racun member2 kt sini plak, hehee.....Image



apeng
Post subject:
Post Posted: 14 Jan 2009 14:39
Forum Members


Joined: 28 Aug 2008 09:40
Posts: 61
Location: Temerloh-USJ-Melaka
alamak, ini bukan racun..ini umpan daaaa...hehehehe...bila tgk size tayar besar2 murah, senang le sikit nak upgrade size rim lepas ni...



rosdicr
Post subject:
Post Posted: 05 Feb 2009 03:00
Maxflow & Sprint Booster Owner
User avatar

Joined: 07 Feb 2008 07:47
Posts: 33
MAKNA NOMBOR PADA TAYAR

Sebenarnya, setiap tayar mempunyai maklumat yang terperinciberhubung jenis, saiz dan keumpamaan, termasuk minggu dan tahun keluaran.sesiapa saja dapat memahami maklumat ini untuk membuat pilihan tayar yang tepatbagi kenderaan mereka. cara paling tepat memahaminya adalah dengan memilih satucontoh tayar dan menelitinya sedikit demi sedikit.

Di bawah ini adalah panduan untuk makna nombor yang paling penting bagi sebuahtayar. Sebagai contoh, kita akan teliti nombor berikut: 175/70R13 82H. Nombor175 yang pertama dalam siri merujuk kepada lebar itu dalam milimeter, iaitujarak diukur dari sisi ke sisi. biasanya jika lebih besar nilai angka ini lebihlebar tayar itu. Nombor 70 menyatakan nisbah aspek (aspact ratio) tayar atauketinggian tayar berbanding dengan kelebaran tayar itu.

Dalam contoh, ketinggian tayar adalag 70% kelebaran tayar itu. Biasanya tayardengan nisbah aspek 55 kebawah diklasifikasi sebagai tayar profil rendah. Tayarprofil rendah memberi prestasi pengendalian keseluruhan yang lebih baguswalaupun aspek keselesaan mungkin boleh terjejas sedikit.

Huruf "R" merujuk kepada binaan tayar radial dan kesemua tayar keretamenggunakan binaan radial sejak 20 tahun lalu. Tayar binaan radial tidakmempunyai tiub dan memberi prestasi lebih bagus. Angka 13 merujuk kepada garispusat (diameter) rim untuk membolehkan tayar dimuatkan. Jika ingin menukarkepada tayar dengan diameter lebih besar, anda juga perlu menukar rim kepadadiameter sama.

Nombor 82 melambangkan indek keupayaan mengangkut berat tayar itu. Untukmengetahui berat maksima melambangkan nombor "82" kami perlu merujukkepada carta "index keupayaan mengangkut tayar berat" yang ditetapkandiperingkat antarabangsa. sebagai contoh, nombor 82 bermakna tayar mampumemikul berat maksima 475 kilogram. Berat maksima meujuk kepada setiap tayar,kita perlu darabkan 4 kali untuk memperolehi kapasiti memikul berat kenderaandengan empat tayar. (contoh: 475 x 4 = 1900 kg) pww.easternmail.petronas.com.my/exchweb/.../www.familiazam.com/
Huruf "H" yang terakhir adalah menyatakan kelajuan maksima bagisesebuah tayar yang direka. Taraf kelajuan H dalam contoh bermakna bahawa tayarini boleh mencapai dan mengekalkan kelajuan sejauh 210 km/j. Dibawah adalahsenarai carta kelajuan maksimum seperti yang dilambang oleh setiap huruf abjad.

S-180 km/j
T-190 km/j
U- 200 km/j
H-210 km/j
V-240 km/j
Z-melebihi hadlaju 240 km/j
W-270 km/j
Y-300 km/j
Untuk tayar yang mempunyai keupayaan mengatasi kelajuan 270 km/j, huruf ZR akandigunakan.

_________________



myzafira
Post subject:
Post Posted: 23 Mar 2009 11:25
Founder


Joined: 07 Nov 2007 17:07
Posts: 3247
Location: Selangor,Kuala Lumpur

just bought 4pc tyres from this shop and fix to myzafira last week....225/45/17 michelin pilot sport made in french still 50% thread....what i do i asked my tyre shop to buy for me so he went there and buy for me....he check all the suitable tyre and managed to get this set....why i ask him coz he the expert and know the tyre condition well.....all in RM600.....now my ride smooth and quite......

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307




apeng
Post subject:
Post Posted: 24 Mar 2009 14:03
Forum Members


Joined: 28 Aug 2008 09:40
Posts: 61
Location: Temerloh-USJ-Melaka
rm600 dpt empat tayar?..michelin lagi...hehehe, jeles jeles...aku beli 2 biji dah rm400...pandai pomen tayar bro myzafira membodek...



myzafira
Post subject:
Post Posted: 24 Mar 2009 14:24
Founder


Joined: 07 Nov 2007 17:07
Posts: 3247
Location: Selangor,Kuala Lumpur

apeng....sometimes not everything we can get cheaper if we go direct....this is the style of business that certain people do not understand.....people can claim they buy cheaper direct from whatever they can get but in actual fact it is not.....that's why sometimes we need to use certain people that expert in their field to get it like if u go to kedai potong u get this price but if u ask your pomen to buy for you they get different price.....meaning most business community will take care of their business alliance and not to try to potong each others business more on gentleman business and not on amal jariah business hahahahahahahahha well lucky for me coz most of my contact is the good businessman and very ethic businessman......we cannot open all our card mahhhhhhhh....hehehehhehe get what i mean......

_________________
Fadzli-MyZafira +6016 - 2028 307



yumie
Post subject:
Post Posted: 26 Mar 2009 21:57
Forum Members


Joined: 26 Mar 2009 12:43
Posts: 81
yep.. aku pun ada beli kat kedai ni Tayar Pirelli P Zero 225/45/17. 4 bijik cuma RM600 je. memang GIGGIIITTTTTTTTTTTT....ImageImage


2.2frontera
Post subject:
Post Posted: 31 Mar 2009 15:06
Forum Members


Joined: 19 May 2008 11:11
Posts: 47
Location: O/S-Bkt Pelandok, R-Srbn, Pjy
Bro dia jual tayar je ke? Sport Rim tak da ke bro? Tayar untuk 4x4 ada tak bro?



apeng
Post subject:
Post Posted: 01 Apr 2009 12:50
Forum Members


Joined: 28 Aug 2008 09:40
Posts: 61
Location: Temerloh-USJ-Melaka
yumie wrote:
yep.. aku pun ada beli kat kedai ni Tayar Pirelli P Zero 225/45/17. 4 bijik cuma RM600 je. memang GIGGIIITTTTTTTTTTTT....ImageImage



wah yumie, ini menimbulkan kejelesan aku lagi nih...RM 600 for 4 bijik??? jeles jeles..

bro 2.2frontera, try le kontek tokey kedai tu dulu..maybe ada kot..



remy7774
Post subject:
Post Posted: 01 May 2009 01:41
Maxflow Demon


Joined: 22 Apr 2009 10:26
Posts: 117
Location: TTDI SHAH ALAM
Petang tadi sy kekedai tayar si Ronald ni. pilih punya pilih at last
aku ambik Pirelli P6000 205/55/16 4 biji RM500.00 siap pasang & balancing.
mula-mula was was jugak tapi bila dah pasang pastu test on road...
rasa macam tayar baru gak... smoths aje. ada confident... insyaAllah besok
balik kampung.....Pendang ......hehehe Image

Terima kasih yumie gan apeng.
-remy7774

PS: Ronald bagi tau minggu depan ada 1 kontena shipment baru sampai.

_________________
AL MUBAROK CYBER CAFE
TTDI JAYA SHAH ALAM



yumie
Post subject:
Post Posted: 07 May 2009 22:23
Forum Members


Joined: 26 Mar 2009 12:43
Posts: 81
good choice bro.. mesti gigitttt tu.. hehe..

Re: Used Tyre Shop @ puchong 02 Aug 2011 15:39 #872

  • zek
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 103
  • Karma: 0
semalam pegi ke kedai ronald ni, saja jalan2. tgk2 tayar kat situ.
byk tayar.. mostly dah berumur (>3 thn).
michelin 205/55 R16 thn 2006 dia jual RM180 sebijik. Upah pasang RM10.
my current tyres are KUMHO thn 2007. bunga cantik lagi, cuma tyr depan tu dah merekah sket (sbb tayar dah lama).

tapi tak beli pun, sbb nak survey tpt lain dulu. ada idea/recommendation kedai tukar tayar yg boleh "diharap"?

Re: Used Tyre Shop @ puchong 02 Aug 2011 16:15 #877

  • tricycle
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 70
  • Karma: 0
Twice I have use tyres from this shop. The problem I had
was can not really find the matching front and back. And
the tyres can not last long. A few 10K, we can feel the
deterioration.

Just my 2cents worth.

Re: Used Tyre Shop @ puchong 02 Aug 2011 23:00 #880

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1205
  • Karma: 4
never been there... just send my tyre man to buy for me... one time only.... after that looking at other places..... that place we seldom get the whole set in the same brand.... some more the age of each tyres more than 3 years laaaa.... klang kedai papan dah tukar kedai batu hehehehe harga tentu lain kot ...never been there also..... well the other place in Gombak kedai apa nama dia Ah So tire rasanya..... kat simpang gombak nak menghala sentul dari Setapak nak masuk simpang sebelum Karak highway belah kiri..... situ pun banyak tayar 2nd hand.... harga pun ok .... errr ok ke direction ni?

Re: Used Tyre Shop @ puchong 03 Aug 2011 18:10 #886

  • zek
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 103
  • Karma: 0
kalo tayar baru baper ek range harga?
ni pes time pakai tayar 16. sblm ni pakai 14 ngan 13 jer, beli pun harga still ok lagi..

Re: Used Tyre Shop @ puchong 03 Aug 2011 20:55 #892

  • mhfirdaus
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • Posts: 300
  • Karma: 0
hari tuh kawe gie kedai papan kat klang beli 2 biji tayar brigestone yang baru kuar tu nama dia ECOPIA sebijik dapat RM 215.00 siap aligment..... baru kuar kilang made in thailand kalu made in japan mau cecah 350 hingga 450 sebijik.....so far ok takde bunyi bising ,,,,langar lopak air pon steady je ..... drive rasa smooth je

Re: Used Tyre Shop @ puchong 03 Aug 2011 22:33 #896

  • zek
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 103
  • Karma: 0
RM215 siap alignment.. buleh thn menarik jugak tu.. kalo seken hen RM180 sebijik, baik beli baru je
thanks for the info bro

Re: Used Tyre Shop @ puchong 04 Aug 2011 00:21 #897

  • MyZafira
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Posts: 1205
  • Karma: 4
ok tu price dia utk 16" kalau 17" kena up lagi..... memang harga kalau made in Thiai ke atau Japan different...

Re: Used Tyre Shop @ puchong 04 Aug 2011 00:23 #899

  • mhfirdaus
  • OFFLINE
  • Gold Boarder
  • Posts: 300
  • Karma: 0
lagi besar rim lagi beasr duit yang keluar heheheheheheh:silly:
  • Page:
  • 1
Powered by KunenaAphotic II
Time to create page: 0.71 seconds

Link paddoc

AROBA

Malaysia Today

Our Services

Malaysia Top Web

Latest Discussion

More Topics »

Shoutbox

Latest Message: 2 days, 11 hours ago
  • MyZafira
    21.11.2014 17:31
    ciao and assalamualaikum...
    _______________________
  • MyZafira
    21.11.2014 17:31
    time balik have a nice weekend
    _______________________
  • MyZafira
    21.11.2014 08:54
    salam jumaat yg berkat....
    _______________________
  • MyZafira
    21.11.2014 08:54
    assalamualaikum and morning..
    _______________________
  • MyZafira
    20.11.2014 17:34
    ciao and assalamualaikum..
    _______________________
  • MyZafira
    20.11.2014 17:34
    time balik...mau hujan
    _______________________
  • MyZafira
    20.11.2014 08:59
    assalamualaikum and morning....
    _______________________
  • MyZafira
    19.11.2014 17:34
    ok ime balik....ciao and assalamualaikum...
    _______________________
  • MyZafira
    19.11.2014 09:04
    assalamualaikum and morning....
    _______________________
  • MyZafira
    18.11.2014 17:40
    time balik....ciao and asalamualaikum...
    _______________________
  • MyZafira
    18.11.2014 08:49
    assalamualaikum and morning....
    _______________________
  • MyZafira
    17.11.2014 17:37
    time balik...ciao and assalamualaikum...
    _______________________
  • MyZafira
    17.11.2014 09:05
    assalamualaikum and morning....
    _______________________
  • MyZafira
    14.11.2014 17:39
    time balik...ciao and assalamualaikum...
    _______________________
  • MyZafira
    14.11.2014 14:38
    sudah mendung mau hujan..
    _______________________
  • MyZafira
    14.11.2014 09:18
    assalamualaikum and morning...
    _______________________
  • MyZafira
    13.11.2014 17:34
    time balik...ciao and assalamualaikum..
    _______________________
  • MyZafira
    13.11.2014 10:07
    assalamualaikum and morning...
    _______________________
  • MyZafira
    12.11.2014 17:39
    ok time balik....ciao and assalamualaikum...
    _______________________
  • MyZafira
    12.11.2014 09:01
    assalamualaikum and morning...
    _______________________

Only registered users are allowed to post